Blog | Plusouderconsulenten | Plusouders in coronatijden ... wat

Blog-artikels

U kan uw regionale plusouderconsulent bereiken via ons contactformulier - KLIK HIER of vraag uw gratis PlusouderGids aan - KLIK HIER

Solidariteitsactie | 2 uur gratis videocoaching!
Plusouderconsulente en coach Anja Pairoux geeft in deze online coachingsessie inzichten in de interne keuken waar
nieuw samengestelde gezinnen bewust en onbewust mee te maken krijgen.
De sessie biedt een houvast voor plusouders die door een moeilijke periode gaan.

Video bekijken

Live Blog

Blog | Plusouderconsulenten

Nieuw, tips en informatie voor nieuw samengestelde gezinnen.

Plusouder-Corona-kinderen

Plusouders in coronatijden ... wat met de (plus)kinderen!?

De corona-maatregelen waren nog maar net uitgesproken of daar kwamen de eerste crisisvragen van plusmoeders al binnen. Deze bijvoorbeeld: "Help, de opvang van mijn stiefkinderen zal de komende weken volledig op mijn schouders terechtkomen. Hun moeder is zelfstandig kapster en vraagt om de planning nu even aan de corona-crisis aan te passen: kids de komende weekends bij haar en gedurende de week bij ons. Mijn partner, hun vader, werkt in het ziekenhuis en moet nu vooral daar beschikbaar zijn. Omdat ik aan telewerken kan doen, vinden ze dat ik dit het makkelijkst kan opvangen. Ik kan dat wel begrijpen, maar zie het niet zitten dat ik het vanzelfsprekend volledig op mijn schouders moet nemen. Hoe kan ik hier de komende weken zo positief mogelijk mee omgaan?"

Lieve plusouders, het is niet omdat je gekozen hebt voor een relatie met iemand die al kinderen had, dat je daarmee gelijk een contract hebt getekend waarin je akkoord ging om levenslang gratis opvang te verzorgen. Je hebt niet getekend om de lasten van de biologische ouders over te nemen, zodat zij meer kunnen genieten van de lusten. Je hebt niet getekend om de pijn van hun scheiding te compenseren, zodat ze de gevolgen van hun eigen scheiding niet hoeven te dragen. 
Durf dus je grenzen te stellen. Het coronavirus dwingt iedereen tot samenwerken. Samenwerken gaat over "samen" oplossingen zoeken en "samen" denken. Dat betekent: de biologische ouders moeten zélf nadenken over hun oplossingen en hulp vragen, vanuit wederzijds respect, niet vanuit een vanzelfsprekendheid. Jij kan dan aangeven wanneer en hoeveel jij kan helpen en ondersteunen. Vinden ze het vanzelfsprekend dat jij alle opvang op jouw schouders neemt? Dan is het ook vanzelfsprekend dat ze jou hiervoor betalen zoals ze een babysit zouden moeten betalen. Iedereen zit in hetzelfde schuitje, alle ouders moeten nu even creatief omgaan met kinderen die thuis moeten blijven.

Dit is alvast hoe wij een plan van aanpak maakten. Gisterenavond hielden we onze gezinsvergadering waarin we nieuwe afspraken voor de komende weken maakten. Schoolstructuur wordt zoveel mogelijk behouden door een overzicht dat papa maakte. Wanneer mama en papa aan het werk zijn, werken de kids voor school. En wanneer de kids hun beweging nodig hebben, nemen mama en papa ook hun beweging. Een wandelingetje, fietsen, lopen, ... In de komende weken zullen we meer frisse neusjes gehaald hebben dan we het onszelf zouden gunnen tijdens onze gebruikelijke werkdagen. Er staan ook nog een aantal taakjes op het programma waar we nu de tijd en kans voor krijgen om ze te doen. Verveling door het leven rond ons dat stilvalt? Laat maar komen, uit verveling groeit creativiteit.

Bij Plusouderconsulenten.be doen we aan "emergency coaching" om mensen te coachen die in een crisissituatie even niet weten hoe ze het moeten aanpakken. Kom je ook voor uitdagingen waar je het soms even niet meer weet? Maak een afspraak bij www.plusouderconsulenten.be ! 

 Blijf gezond, Anja

 Comments are closed.

PLUSCOACH ZOEKEN

Gezinnen die een plusoudercoach inschakelen hebben een zeer grote slaagkans op een evenwichtige regeling. Zoek hier een plusouderconsulent.

UW EIGEN TEMPO

U bepaalt zelf het tempo van uw coaching traject. Wij bieden u een houvast met ons stappenplan. Meer info

GEZINSBOND

Leden van de Gezinsbond krijgen een korting op onze diensten rond familiale bemiddeling. Meer info.

KWALITEITSWAARBORG

De consulenten vermeld op dit platform hebben ter bevestiging van onze 'Kwaliteitswaarborg' een kwaliteitscharter ondertekend.