Communicatie in het nieuwe gezin

U kan uw regionale plusouderconsulent bereiken via ons contactformulier - KLIK HIER of vraag uw gratis PlusouderGids aan - KLIK HIER

Solidariteitsactie | 2 uur gratis videocoaching!
Plusouderconsulente en coach Anja Pairoux geeft in deze online coachingsessie inzichten in de interne keuken waar
nieuw samengestelde gezinnen bewust en onbewust mee te maken krijgen.
De sessie biedt een houvast voor plusouders die door een moeilijke periode gaan.

Video bekijken

Communicatie in nieuw samengestelde gezinnen

Meer PlusouderInfo | Het Plusouder GPS-traject | Download de Plusoudergids

Communiceren op diverse niveaus

In nieuw samengestelde gezinnen is het van onschatbare waarde om op een goede manier te leren communiceren. Meestal draaien de moeilijke gesprekken rond de kinderen. En als het de kinderen niet zijn, gaat het over de ex-partner. Het gaat dus telkens over een heel gevoelige snaar die bespeeld wordt. Wanneer iemand een slecht woord over je kind spreekt, komt dat als een rechtstreekse aanval bij jezelf binnen.

Inzicht en zelfkennis zijn namelijk absoluut noodzakelijk om binnen een relatie goed te kunnen communiceren. Communicatie gaat dan ook over interactie tussen minstens twee personen. En die interactie heeft plaats via een connectie op vier niveaus:

NIVEAU 1: INTUÏTIEF
Het intuïtieve niveau hebben we zelf niet in de hand. Het gaat om energie tussen twee mensen die je niet kunt forceren. Het klikt of het klikt niet, match or no match. Je leert soms mensen kennen bij wie je onmiddellijk een goed gevoel hebt, met wie je uren kunt praten en het lijkt of je elkaar al jaren kent. Maar evengoed zijn er mensen bij wie je direct aanvoelt dat ze je nooit zullen liggen, je intuïtie zegt het je wel.

Het feit dat je met je huidige partner een relatie hebt, betekent dat er een connectie is, er is dus een match. Maar misschien spatten de vonken er momenteel af in jullie discussies en vrees je ervoor dat het op een no match zal uitdraaien? Mijn conclusie daarover is: het is maar goed dat jullie nog ruziemaken. Dat betekent dat jullie elkaar nog belangrijk genoeg vinden en dat de ‘spirit’ dus nog aanwezig is. Zodra een van beiden ‘afwezig’ blijft in de discussies wordt de energie stilgelegd en mag je gaan vrezen.

NIVEAU 2: INTELLECTUEEL
Iedereen spreekt een taal. En elke taal gaat over in een emotionele connectie. Velen gebruiken in hun relatie die taal die zij zelf zouden willen horen of ontvangen. Maar de ander spreekt daarom niet noodzakelijk dezelfde taal.

Zo is er al een groot verschil tussen vrouwen en mannen in het oplossen van problemen. Vrouwen hebben het meestal nodig om met anderen te praten wanneer ze zorgen hebben. Al pratend zetten ze alles op een rijtje en komen ze zelf tot hun oplossing. Ze hebben het daarbij niet nodig dat anderen oplossingen aanreiken, ze willen gewoon een luisterend oor. Mannen willen zich dan weer in stilte terugtrekken. Zij denken over hun probleem na en zoeken zelf de oplossing. Wanneer mannen die oplossing zelf niet vinden, gaan ze dikwijls praten met anderen om net wel ideeën aangereikt te krijgen. En zo komen mannen en vrouwen al snel in conflict. Gewoon omdat zij wil dat hij een luisterend oor biedt en hij denkt dat hij haar probleem moet oplossen.

NIVEAU 3: EMOTIONEEL
Vanuit je onderbewustzijn wordt het grootste aandeel van je communicatie gestuurd. De manier waarop je spreekt en interpreteert wat gezegd wordt, zegt dus alles over jouw eigen overtuigingen. Want jij luistert zoals jij geprogrammeerd bent. En jouw programmering wordt bepaald door:

 • ervaringen uit het verleden;
 • je omgeving;
 • je geslacht;
 • de media;
 • je religie;
 • je opvoeding;
 • je gemoedstoestand (gedachten en emoties);
Wat jij denkt over anderen is dus niet altijd de waarheid. Het is zo ‘volgens jou’!

NIVEAU 4: FYSIEK
Ook de fysieke connectie tussen 2 partners is van een onschatbare waarde. Wanneer de connectie op de 3 eerdere niveau’s goed zit, maar op het fysieke niveau geen energie (meer) stroomt, zal dit uiteindelijk een impact hebben op de andere niveau’s. De energie moet als het ware over de 4 niveau’s door beide partners stromen. Er is echter ook hier een verschil in de manier waarop mannen en vrouwen omgaan met intimiteit.

De meeste vrouwen kunnen zich enkel openstellen tot intimiteit als de poort naar hun hart is geopend. Ze moeten zich dus veilig genoeg voelen om zichzelf te mogen zijn, vrij van zorgen en frustraties, vol liefde, ontspannen … om zich ook in bed volledig aan hun partner over te geven.

Bij mannen gaat het net omgekeerd. Wanneer hij zorgen, stress, frustraties voelt, heeft hij intimiteit nodig om zich te kunnen ontspannen. Wanneer hij van zijn partner niet krijgt wat hij nodig heeft om te ontspannen, leidt dit tot nieuwe frustraties die weggenomen kunnen worden door … intimiteit.

Zo zie je dat externe stoorzenders en druk niet alleen een impact hebben op de gemoedstoestand van nieuwe partners, maar indirect ook een enorme invloed kunnen hebben op het seksleven. Op die manier kan het verleden van één van beide partners een stevige hypotheek leggen op de nieuwe relatie in zijn geheel.

Neem vrijblijvend contact


Het Plusouder GPS-traject

Uw regionale PlusouderConsulent

 • biedt u en/of uw partner in het nieuw samengesteld gezin een persoonlijke begeleiding
 • helpt u met inzichten, naar elkaar te luisteren en samen te praten
 • biedt u een kader om er samen uit te komen
 • maakt de rol van plusouder bespreekbaar

Deze dienstverlening wordt aangeboden tegen een vaste prijs ifv de complexiteit en doorlooptijd. Maak een eerste vrijblijvende afspraak met een consulent.

Download Plusoudergids

PlusouderGids
 

Onze PlusouderGids helpt u om duidelijkheid te krijgen over uw persoonlijke situatie en de te volgen stappen.

Anja Pairoux

Anja Pairoux

Anja Pairoux, auteur van het boek 'je wist waar je aan begon', is de drijvende kracht achter de PlusouderConsulenten. Anja heeft een jarenlange ervaring als PlusouderConsulent en coach van de PlusouderConsulenten. Interesse in het aanbod van de PlusouderConsulenten? Contacteer Anja voor een vrijblijvend telefonisch kennismakingsgesprek.