Samengesteld gezin financieel

U kan uw regionale plusouderconsulent bereiken via ons contactformulier - KLIK HIER of vraag uw gratis PlusouderGids aan - KLIK HIER

Solidariteitsactie | 2 uur gratis videocoaching!
Plusouderconsulente en coach Anja Pairoux geeft in deze online coachingsessie inzichten in de interne keuken waar
nieuw samengestelde gezinnen bewust en onbewust mee te maken krijgen.
De sessie biedt een houvast voor plusouders die door een moeilijke periode gaan.

Video bekijken

Geldzaken in een nieuw samengesteld gezin

Meer PlusouderInfo | Het Plusouder GPS-traject | Download de Plusoudergids

Nieuw samengesteld gezin en geld, een taboe?

Nieuw samengestelde gezinnen, een taboe, een moeilijk onderwerp om over te praten met je naasten. Geld is ook zo een taboe. Neem de combinatie van geld binnen samengestelde gezinnen en je komt aan de perfecte taboe-cocktail.

De meeste plusouders vinden het enorm moeilijk om het gesprek over de financiën met hun partner aan te gaan. Vooral omdat de partner zich makkelijk aangevallen voelt als het over de kinderen gaat. Bijna automatisch neemt de biologische ouder aan dat de plusouder de kinderen afwijst wanneer deze voor zichzelf wil opkomen op vlak van de financiële afspraken. Daarnaast heeft de biologische ouder dikwijls geen zin om de gesprekken hierover te moeten voeren. Er is al een scheidingsproces geweest waarin heel wat afspraken vastgelegd moesten worden en waarin lastige gesprekken werden gevoerd. De biologische ouder wil rust en genieten van het nieuwe geluk.

Maar zolang de financiële afspraken en erfenisvragen niet zijn vastgelegd, blijft een bepaalde onrust hangen. Dat uit zich in bijvoorbeeld:

  • de plusouder kan heel boos worden als de ex wéér eens nieuw gekochte kleren van de kinderen niet terugbezorgt.
  • De puberkinderen zijn volgens de plusouder materialistisch ingesteld.
  • De plusouder voelt zich heel ongelukkig over de vakanties die zoveel kosten omwille van de pluskinderen die meegaan, maar kan hier niet over praten met de partner

Het is in vele gevallen bijna onmogelijk om deze gesprekken op een rustige manier te voeren. Ouders in samengestelde gezinnen hebben ondersteuning en advies nodig van een expert ter zake, een neutrale partij die de belangen van alle partijen behartigt.

Jouw plusouderconsulent weet raad als het gaat om geldzaken binnen nieuw samengestelde gezinnen en als het over erfeniskwesties gaat kan hij beroep doen op bvb. een notaris of advocaat gespecialiseerd in erfrecht. 

Neem vrijblijvend contact


Het Plusouder GPS-traject

Uw regionale PlusouderConsulent

  • biedt u en/of uw partner in het nieuw samengesteld gezin een persoonlijke begeleiding
  • helpt u met inzichten, naar elkaar te luisteren en samen te praten
  • biedt u een kader om er samen uit te komen
  • maakt de rol van plusouder bespreekbaar

Deze dienstverlening wordt aangeboden tegen een vaste prijs ifv de complexiteit en doorlooptijd. Maak een eerste vrijblijvende afspraak met een consulent.