De ex-partner in het nieuwe gezin

U kan uw regionale plusouderconsulent bereiken via ons contactformulier - KLIK HIER of vraag uw gratis PlusouderGids aan - KLIK HIER

Solidariteitsactie | 2 uur gratis videocoaching!
Plusouderconsulente en coach Anja Pairoux geeft in deze online coachingsessie inzichten in de interne keuken waar
nieuw samengestelde gezinnen bewust en onbewust mee te maken krijgen.
De sessie biedt een houvast voor plusouders die door een moeilijke periode gaan.

Video bekijken

De ex-partner in het nieuw samengestelde gezin

Meer PlusouderInfo | Het Plusouder GPS-traject | Download de Plusoudergids

De ex, of is het de hex!?

Moeten plusouders zich er maar bij neerleggen dat ze de ex-partner er gewoon bij moet nemen in het nieuw samengestelde gezin? Moeten zij zich aanpassen en de (h)ex leren verdragen?

Heel veel plusouders komen dat tegen. De ex-partner van hun nieuwe partner is dikwijls het eerste en grootste struikelblok waar ze op stuiten. Ze kunnen er ook moeilijk omheen, zo lijkt het toch. Sommigen hebben geen enkel probleem met de ex, maar lopen dan weer vast op het karakter van een van de stiefkinderen. Meestal gaat het dan om een karaktertrek die ze van de ex geërfd lijken te hebben. En je stiefkinderen kan je nog minder uit de weg gaan dan de ex.

In het leven kom je wel meerdere mensen tegen die je de kast op jagen: een foute collega op het werk, een tante waar je een bloedhekel aan hebt, iemand in de schoonfamilie met wie het maar niet wil klikken. Wat doe je meestal met dat soort mensen? Je gaat ze uit de weg, vermijdt hen zo veel mogelijk, en je merkt na verloop van tijd dat je wel regelmatig iemand ‘van diezelfde slag’ tegenkomt. In je nieuw samengestelde gezin heb je geen keuze: je kunt de ex of het stiefkind niet uit je leven wissen. Dus moet je wel een manier zoeken om ermee om te gaan.

Je weet dat er een ex is die samen met jouw partner nog een ouderrol in te vullen heeft. Dat is zo en dat is wat het is! Kunnen jouw partner en de ex zich niet losmaken van hun partnerrol, met andere woorden, blijven zij als exen hun gevecht of verdriet uit hun partnerrelatie voortzetten? Dan heb jij als plusouder de verantwoordelijkheid voor jouw leven en kan jij van hieruit kiezen wat je ermee doet:

  • je kunt je partner hierop wijzen en trachten te helpen om dat patroon te doen stoppen;
  • of je stelt je grens: hoe lang laat jij nog toe dat hij het gras bij haar blijft afrijden of naar haar pijpen blijft dansen?
Praten hierover is noodzakelijk en als dit niet lukt zonder hulp, contacteer dan uw Plusouderconsulent. Deze heeft ervaring in deze materie en helpt jullie graag verder.

Neem vrijblijvend contact


Het Plusouder GPS-traject

Uw regionale PlusouderConsulent

  • biedt u en/of uw partner in het nieuw samengesteld gezin een persoonlijke begeleiding
  • helpt u met inzichten, naar elkaar te luisteren en samen te praten
  • biedt u een kader om er samen uit te komen
  • maakt de rol van plusouder bespreekbaar

Deze dienstverlening wordt aangeboden tegen een vaste prijs ifv de complexiteit en doorlooptijd. Maak een eerste vrijblijvende afspraak met een consulent.